Otvori glavni izbornik

Neciklopediju β

Politicko - Poslovni pojmovi

Objasnjenje pojmova


SOCIJALIZAM:

Imas 2 krave i jednu das susjedu.


KOMUNIZAM:

Imas 2 krave. Vlada ti uzme obje i da ti malo mlijeka.


FASIZAM:

Imas 2 krave. Vlada ti uzme obje i strijelja te.


TRADICIONALNI KAPITALIZAM:

Imas 2 krave. Prodas jednu i kupis bika. Tvoje stado se mnozi i prihodi rastu. Prodas ih sve i planiras mirovinu s velikom zaradom, ali u medjuvremenu puknes na burzi radi intervencije ICTUC(International Cow Trade Unlimited Corporation).


AMERICKA KORPORACIJA:

Imas 2 krave. Prodas jednu i tjeras drugu da proizvodi mlijeko kao 4 krave. Kasnije zaposlis strucnjaka da ti ispita zasto je krava krepala.


FRANCUSKA KORPORACIJA:

Imas 2 krave. Stupis u strajk zato sto hoces 3 krave.


JAPANSKA KORPORACIJA:

Imas 2 krave. Redizajniras ih da budu velicine desetog dijela obicne krave i da daju dvadeset puta vise mlijeka. Onda napravis lukavi crtic koji nazoves KRAVOMON i reklamiras ih po cijelom svijetu.


NJEMACKA KORPORACIJA:

Imas 2 krave. Prepravis ih tako da zive 100 godina, jedu jednom mjesecno i same sebe muzu.


BRITANSKA KORPORACIJA:

Imas 2 krave. Obje su lude.


TALIJANSKA KORPORACIJA:

Imas 2 krave, ali ne znas gdje su. Odes na pauzu za rucak.


RUSKA KORPORACIJA:

Imas 2 krave. Prebrojis ih i shvatis da imas 5 krava. Ponovno ih prebrojis i opet shvatis da imas 5 krava. Ponovno prebrojis i shvatis da imas 42 krave. Ponovno ih prebrojis i shvatis da imas 2 krave. Prestanes brojiti i otvoris novu flasu votke.


KINESKA KORPORACIJA:

Imas 2 krave. Imas 300 ljudi koji ih muzu. Tvrdis da je zaposlenost 100%, visoki prinosi mlijeka i uhapsis novinara koji je objavio cifre.


INDIJSKA KORPORACIJA:

Imas 2 krave. Obozavas ih dok ne krepaju.


HRVATSKA KORPORACIJA:

Imas dvije krave. Parafiras sa Slovencem sporazum po kojem mu ustupas jednu kravu zabadava. On ti cijelo vrijeme krade struju i napasa svoju stoku na tvojoj zemlji, a njegova banka tvrdi da su tvoji novci (koje je ona ukrala) pitanje sukcesije,u koju ce se ukljuciti i ustupljena krava. Onda kazes da mu ne das kravu. Onda te on maltretira. Za to vrijeme, dok se ti maltretiras sa Slovencem,drugi susjedi (BiH, SiCG) prokuze da si zauzet i muzu tvoju drugu kravu,koja na koncu krepa. Medjutim, dok su susjedi muzli tvoju kravu, nisu hranili svoje pa su im krepale. Kao svaki dobar Hrvat, sretan si, jer su susjedima krepale dvije, a tebi samo jedna krava. Onu koja ti je ostala, jer vise nemas love, stavis u IPO i prodas 25% Njemcu uz 51% prava odlucivanja. Njemac ti ostavi kravu na hrani, brizi i da ju muzes, a on pobire sve mlijeko. Pusti te da se nadas da ces jednog dana clan EU-a. Susjedi (BiH, SiCG) se dosele k tebi, ili se vrate, jer se i oni to isto nadaju. Osnuje se Stozer za obranu digniteta, lika i djela hrvatskih krava, koji nakon prvih izbora paktira s doseljenim susjedima. Osnuju vladu i Hrvatska se dodatno zaduzi zbog kupovine novih dviju krava. Naravno, kredit - jer je pod najpovoljnijim uvjetima - dobije od KFW-a, koji za podizvodjaca uzme Slovenca, koji za pod-podizvodjace uzme - jer su najjeftiniji - Bosance. Grcas u dugovima sljedecih 200 godina.