Otvori glavni izbornik

Neciklopediju β

Pas koji jede zadaće je izvorno hrvatska pasmina pasa koja je specijalizirana za jedenje domaćih zadaća. Valja napomenuti da se gotovo svaki pas dade izdresirati da jede zadaće, a pogotovo oni imaginarni. Znaju se brinuti za sebe i samo katkad im je potrebna pomoć vlasnika, ako zadaće nestane. Ima izrazito dobar njuh i ako zadaća smrdi ili je otrovna, neće je ni pojesti, već odmaknuti od sebe mahanjem repa koji maše brzo, poput povjetarca. Oni su predivna bića koje je kazneno omaložavati (tj. smatrati da su na ovom svijetu samo da bi jeli zadaće), tući ili bilo kako ih dovoditi u neugodnu situaciju (oni ipak SVE stvari obavljaju javno).


Pas koji jede zadaće, kao što mu i ime kaže, izrazito voli jesti domaće zadaće. On se često potrudi da pojede zadaću tek onda kada više nema vremena da se ona ponovo napravi, promjerice pred odlaskom u školu. U takvim trenucima česta je reakcija pas mi je pojeo zadaću, što je postalo poznata hrvatska poslovica. Na dan može pojesti i do 3-3,5 kilograma zadaće.

Ti psi su izrazito vješti u jedenju zadaća svih vrsta, bez obzira na format zadaća, tako da mnogi imaju sposobnost jesti i zadaće u digitalnom obliku, a hrane se i papirima, kao i važnim dokumentima za vlasnika. Posebno su dobri u jedenju zadaća maltezeri i jorkiški psi. Prva pasmina pasa u Hrvatskoj postoji od 1534. godine, a u ostale krajeve (osim SAD-a, Sjeverne Koreje, Kine, Kanade i Južnoafričke Republike) donesena je 2. stoljeća kasnije.