Otvori glavni izbornik

Neciklopediju β

Ivo andrić

Ivo Andrić (Dolac, 9. oktobar 1892 — Beograd, 13. mart 1975) bio je bošnjački,hrvatski,crnogorski,makedonski,slovenački književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Godine 1961. dobio je Nobelovu nagradu za književnost „za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom povijesti svoje zemlje“

Sadržaj

Čiji jeUredi

Iako 90% bosanskih muslimana, katolika, pravoslavaca kao i Hrvata iz Hrvatske i Srba iz Srbije i Crne Gore nisu pročitali ni jedno njegovo djelo...svi pomenuti se utrkuju kako bi ga prisvojili.

  • Hrvati: Otac mu je katolik iz Bosne. Bošnjaci odnosno Bosanci kao nacija ne postoje. Svi Bosanci su Hrvati bilo islamske, pravoslavne ili rimo-katoličke vjere. Otac mu je čak bio katolik, prema tome 100% Hrvat (mada u slučaju Novaća Đokovića, Dražena Petrovića i drugih nije bitno šta je otac nego majka);
  • Bošnjaci: Rođen je u Bosni. Svi koji su rođeni u Bosni su Bošnjaci, neki islamske, neki pravoslavne a neki rimo-katoličke vjere. Čak i oni koji su rođeni u Hercegovini su "Bošnjaci". Čak i muslimani iz Crne Gore, Srbije, Makedonije slavenskog podrijetla su takođe "Bošnjaci". Naravno to se ne odnosi na Ratka Mladića i njemu slične...oni su potomci pravoslavnih Vlaha doseljenih u Bosnu i Srbiziranih...ali se odnosi na Aliju Izedbegovića čiji su roditelji doseljeni iz Beograda.
  • Srbi: Rođen je u Bosni. Svi Bosanci su Srbi bilo pravoslavne, islamske ili rimo-katoličke vjere. Pisao je na srpskoj ekavici ćirilicom, živio u Beogradu, bio član Srpske akademije nauka i umetnosti...izjašnjavao se kao srpski pisac. Ako su Ruđer Bošković i Ivo Gundulić Srbi...što ne bi i Andrić bio;
  • Crnogorci: Svi Srbi koji nečemu vrijede su Crnogorci (Milošević, Karadžić i Radovan i Vuk, Šljivančanin, Đoković, Stanišić, Arkan, Darko Stanić) pa ako je Srbin znači da je u stvari Crnogorac. Crna gora je bila Crvena Hrvatska. Crogorci su pravoslavni ili ateistički Hrvati. Prema tome i ako je Hrvat on je Crnogorac. Inače poznata je formula...dobri su Crnogorci, ostali možda i nisu (mada ne poriču da možda postoji i loš Crnogorac)
  • Makedonci: Oni nemaju argument, ali ako je Aleksandar Veliki bio Makedonac, tko je mali Andrić da to ne bude.
  • Slovenci: Vađenjem rodoslova, nedvosmisleno je ustvrđeno da je njegov otac iz Slovenije došao u Bosnu da traži oca, te da je imao odnose sa Andrićevom majkom a kasnije doznao da otac za kojim je tragao zapravo i nije iz Bosne. Ivino prezime po biološkom ocu i nije Andrić nego Lorbek.
  • Albanci: Poznato je da su jedino Albanci starosjedeoci na Balkanu, potomci Ilira a da su ostala plemena došla u 6. 7. i 8. stoljeću. Ivin predak je 100% Šiptar (termin Albanac vezan je za državu Albaniju, nastalu 1913. godine kao poklon od Austro-Ugarske a Šiptar se danas smatra pežorativnim nazivom). Poznato je da su Šiptari najbolji narod.

DjeloUredi

Iako je u svojim djelima opisivao mentalitet južnoslavenskih naroda u globalu i njihove odnose sa prikrivenom željom da ih dozove pameti...svi su od njega preuzeli samo ono što je govorio protiv drugih (sa ciljem da ih opiše, popravi a ne ismije)...Malo se čita ono što je pisao a mnogo se o njemu govori.

BeogradUredi

Živio je u Beogradu gdje ima i svoj trg sa sve spomenikom. Bio je navijač KK Crvena Zvezda na čije je utakmice redovito išao. Bio je član SANU, nesretan u ljubavi i neshvaćen od većine (kao i svi umni ljudi).

Nobelova nagradaUredi

Bio je Mason i kao takav određen je da bude dobitnik te nagrade kao predstavnik književnosti istočnog bloka. Većalo se dugo u ložama Orijenta da li tu nagradu namjeniti Miroslavu Krleži, ali zbog jugoslavenstva u koje je Andrić utkao svoj život ipak se odlučilo da se Krleža kao "čist Hrvat" ne nagradi...jer bi hrvatski šovinisti to koristili u propagandne svrhe (mada to i sada čine sa Andrićem uz veliku dozu mržnje zbog "prisvajanja"). Sa druge strane u igri su bili i neki srbijanski pisci, također masoni...ali Andrić je bio idealan kao čovjek iz Bosne, mješovitog braka, Jugoslaven...da bi ga svi mogli prisvajati. Ostalo je nakon odluke samo da napiše nešto. Napisao je Na Drini ćuprija i opravdao povjerenje (za razliku od Obame koji je dobio nagradu za mir, pa odmah krenuo u ratove).

Andrić gradUredi

U Višegradu postoji četvrt Andrić grad koju je osmislio Nemanja Kusurica. Posjetioci uglavnom ne znaju ni da nabroje više od 2 djela Andrića, ali im je stalo da dokažu kako je on u stvari bio "čist Srbin" i da je Bosna srpska.