Otvori glavni izbornik

Neciklopediju β

Humski jezik

Humski (umski ježik) je bio službeni jezik bivšeg Humskog Imperija.

To je zapravo srpski ijekavskog izgovora s mnogo arhaizama. Ne postoji slovo h i rijetko se koriste slova sa kvačicom. Često se ubacuje slovo j. Naglasak je srpski. Usvojene su neke riječi iz stranih jezika. Pravopis (pravospis) je sličan hrvatskom, samo se titula Njegovo Visokočanstvo Visokosvješenski Kralj Damir Damirović I. Od Huma piše sve veliko, čak i prijedlog od. Humski je jezik poznat po prevođenju svega i svačega. Tako Australiju koja je nastala od riječi Terra Australis (južna zemlja) nazivaju Južnozemlje. Pošto riječ Hrvat najvjerojatnije znači plemenit, u Humljana postoji riječ Republika Plemenitska. Austrija se zove Istotjna Marka. George Bush je Đuro Buj, a John Howard Jovan Univerzitet.

PovijestUredi

Humski je jezik nastao od čistog srpskog, ali je pod utjecajem Hrvata bivše ruejsko stanovništvo ijekavizirano. U Ustavu Kraljevine Srpske piše:

  • Zvanični jezik Kraljevine Srpske je srpski književni jezik.

U KS se pojavljuje grupa zvani Serbeji, koja gaji arhaizme od kojih su mnogi preneseni u moderni humski jezik. No, oni brzo izumiru. U ustavima Carpinije i Rueje piše:

  • Službeni jezici Republike Rueje/Carpinije su srpski, hrvatski, engleski, njemački, bošnjački, turski, talijanski i hebrejski.

U Humu se kratko održao srpski naziv jezika. U prvotnom kratkovažećem ustavu piše:

  • Nazvanični ježik Uma je sveti (s)rpski ježik.

No dolaskom kralja Damira na vlast, u važećem Ustavu od 9. prosinca 2007. piše:

  • Nazvanični ježik Umske Imperije jest umski književnički ježik.