Otvori glavni izbornik

Neciklopediju β

Degenija

Degenija
Moto: "Degeni, još ste živi"
Himna: "Naša zemlja"
Glavni grad Centrus
Službeni jezik Degenski
Vlada velika
Predsjednik Degenesim Činović
Premijer Giorgo Degeno
Vojska mala
Neovisnost 2008. od triju degenija
Gospodarstvo slabo
Religija politeistička
Glazba turbofolk
Hrana kako kome
Sport ljubljenje papuča

Degenija, planet sastavljen od jedne jednake ravne litosferne ploče. Pošto su uvjeti i zakoni Degenije istovjetni zakonima Zemlje, smatra se da je Degenija zapravo dio Zemlje u pradavna vremena odvojen. U 13. stoljeću po kršćanskoj eri Degenija se ponovno približila Zemlji i u nju su se naselili prvi stanovnici, Balkanci, sa prostora današnjih južnoslavenskih država, Albanije i Grčke.

Podrijetlo imena nije poznato, a narod sebe zove Degenima.

Planet se stalno kreće i trenutno je u 62. galaksiji desno od naše.

Ukupno ima 41 500 500 stanovnika.

Sadržaj

GeografijaUredi

Degenija je veličine Rusije sa par otoka. U sredini je slano jezero Popola, okruženo polarnim područjem, Srednjim polom. Ispod je Velika degenska nizina, koja zauzima 96% teritorija Degenije. Na sjeveroistoku je pustinja Tupara, unutar koje je i dio plodna tla, Mala degenska nizina. Poviše Tupare je Degenska šuma. Postoji pet zlatnih krugova. Rijeke su Zmijska (velika) i Regočeva (vrlo mala).

Otoci su u potpunosti prekriveni plodnim tlom.

ReligijaUredi

Degeni imaju vjeru identičnu prastarim Barbarićima.

Vrhovni bog Bahuka još se zove i Kudjah (kud ja okom, ti tu skokom).

Vrhovni je bog Bahuka, bog vulkana, kralj vulkanski. Oslovljavali su ga na vaša neživa predmetnosti. Prikazuje se kao nepokretni kamen sa crvenim očima i osvjetljen crvenom bojom iz hijeroglifske natpise po njemu.

Kad netko pobaca drva po vatri, iz nje iskoči Njegova neživa predmetnost, bog Bahuka, kralj vulkanski. I reče odgovornome:

 • Pobacao si drva po vatri vulkanskoj, i time uništio moj počinak u pepelu vatrenom vulkanskom. Kaznit će te bog drva, Stablejdon, ako odmah ne izvršiš dvanaest zadataka. U protivnom Naša neživa predmetnost, mene boga Bahuke, kralja vulkanskog, naredit će bogovima vulkanskim da vulkan eruptira i svi ćete nastradati.

Zadaci:

 • pokloniti se Njegovoj neživoj predmetnosti (NNP)
 • napraviti gozbu u njegovu čast
 • dati mu veliki [jastuk]] da se odmori

Onda treba Bahukino ime pronositi svijetom, i slične usluge.

 • donijeti spomenik koji je najteže donijeti
 • sve to baciti u vulkan

Od silnog smeća vulkan eruptira i bahukina neživa predmetnost progovori:

 • Samo sam se šalio, s s dvanaest jednostavnih najlakših mogućih zadataka ne ćeš opravdati uznemiravanje naše nežive predmetnosti.

Pjesma Bahuki:

 • Oj Bahuka,

širokoga struka,

prava se tuka,

pucaš k'o bazuka,

hej Bahuka!

Pjesma se pjeva s bubnjevima.

Ima još 42 000 bogova, ime svakoga sastoji se od 42 000 riječi. Poznatiji su Stablejdon i Stablica (božanstvo drva), Bambuska i Bambuzija (božanstvo bambusa), Športuka i Športukija (božanstvo športa), Oluka i Olucija (božanstvo oluje), Masnuka i Masnucija (božanstvo ostaloga). Postoje i podbogovi i bogovi 42 000 stupnjeva božanstva.

PovijestUredi

Ovdje ćemo povijest objašnjavati po kršćanskoj eri.

Prvotno je Degenija bila cjelina. Onda se 1792. kora razmiče, pa ostale Zapadna i Istočna Degenija. 1866. zapad se dijeli na tri cjeline: sredinu, istok i zapad. 1913. od Istoka se odvaja Legenija. 1942. zločesta kora Istok se odvaja i dijeli na sjever i jug. Djelovanjem vulkana u siječnju 2008. prave se otočići i arhipelagi.

Politička povijestUredi

Građanskim ratom zbog toga što su južni Degeni (Homo degenicum glavatum) imali veliku glavu, a sjeverni (Homo degenicum iabucarum) glavu kao jabuku, i politički se na obje ploče država dijeli na komunistički sjever dinastije Podglavinović i demokršćanski jug dinastije Uzglavinović. Legenija sa divovskim stanovništvom velike glave (Homo legenicum glavatum) pod vodstvom Regoča 1926. prestaje priznavati vrhovnu vlast sjevernog degenissimusa (ime za vladara). Na zapadu Istočna Degenija (Hibridija), hibridnog stanovništva (Homo degenicum hybridum), pod vodstvom Hibridna 1929. proglašava neovisnost. Zapad zapada je izoliran i pod vodstvom izvornih Zemljana.

U siječnju 2008. degenisimus federalni Degenisav I. Razbimirović proglašava Državnu Zajednicu Veliku Degeniju (DZVD), no zbog nepremostivih ideoloških i fizičkih razlika još nije profunkcionirala. Bilo je više prijedloga za ime: Ujedinjeno Degenstvo (UD), Sjedinjene Degenske Države (SDD), Svedegenski patrijarhat (SDP) itd. Prevladalo je ovo ime DZVD.

U siječnju 2008. ujedinjuju se ploče svih dijelova Degenije i ona uzima konačan oblik. Proglašava se jedinstvena Degenija.

Politika i ustrojUredi

Degenija se sastoji od federalnih jedinica: Teške, Prazne, Male, Velike i Prave Degenije, Legenije i Otočne FJ. Društvo je feudalno, sa kompliciranim političkim ustrojem.

Ustav DegenijeUredi

 • Degenija (D) je samostalna i demokratska vjerska republika sa svim svojim subjektivitetom.
 • Degenija je socijalna država svuih Degena.
 • Glavni grad Degenije je Centrus.
 • Službeni jezik Degenije je degenski književni jezik.
 • Svi su plemići Degenije slobodni ljudi čija se prava poštuju.
 • (o teritorijalnoj podjeli)

Polazeći od neprikosnovene samobitnosti degenskog naroda, Degeniju dobrovoljno osnivaju tri osnivačke vrste: Homo degenicum glavatum, Homo degenicum iabucarum i Homo degenicum hibridum.

 • Degenija je federalna država čiju vlast čine predsjednik Degenije, Vijeće ministara, Dom plemića Narodne skupštine Degenije i Dom kmetova Narodne skupštine Degenije.
 • Shodno neprikosnovenim razlikama, oba se doma dijele na tri dijela: Dom južnih Degena, Dom sjevernih Degena i Dom hibrida.
 • Shodno činjenici da je Degenija federalna država, sve jedinice imaju federalnog jediničara, Vijeće ministara, Narodnu skupštinu (2 doma - 3 doma sustav) i federalno vijeće ujedinjenja.
 • Sve se federalne jedinice dijele na četiri županije (sjever, jug, istok, zapad), koje imaju jednaku vlast: župana, Vijeće ministara, Narodnu skupštinu (2-3) i FVU.
 • Predsjednik Degenije rotira na 10 dana. Vođa je Predsjedništva Predsjedništva Predsjedničke skupštine Degenije. Predsjedništvo Predsjedništva PSD sastoji se od tri člana: jednog južnjaka, jednog sjevernjaka i jednog hibrida. Predsjedništvo PSD ima tri rezervna člana. PSD se sastoji od svih kandidata koji mogu biti izabrani u PPPSD.
 • Vijeće ministara sastoji se od premijera, Premijerstva Premijerstva Premijerske skupštine Degenije, te 30 ministarstava koja imaju Ministrstvo Ministrstva Ministarske skupštine Degenije i članove.
 • Svaki dio Narodne skupštine čini 1 000 ljudi.
 • Smrtna kazna giljotiniranja, kasapljenja, električnih šokova uz bičevanje, kamenovanja, kuhanja, gnječenja slonom, drogiranja, paljenja na lomači - jedine kazne (8).

Plemićke i kmetovske obiteljiUredi