Otvori glavni izbornik

Neciklopediju β

Azra

PočetakUredi

Azra je jugoslavenski euro pop/disco/dance grupa nastala 70-ih godina prošlog stoljeća. U početku nastajanja mnogi su ih smatrali lašcima jer su pravili plagijate poznatih pjesama grupe Abba,koja ih je 31.veljače 1978. godine tužila za plagijat pjesme Dancing Queen koju je Azra izvela uz naziv "A šta da radim". Džony Branimir Štulić je sve negirao,ali je na kraju opet morao platiti odštetu poznatoj (1000 dinara) Švedskoj četvorci. Azra se "miče" od plagijata i počinje sama stvarati pjesme.

Novi hitoviUredi

Na Azrinom drugom albumu "Zapleši,Druže" dolaze mnogi hitovi za koje se opet smatralo da su plagijati tada popularnih Village People. Jugoslavija je bila šokirana,jer se znalo da su Village People bili homići. Smatralo se da Azra svira gay muziku pa su na svom trećem albumu "Bez plagijata" objavili nove poluhitove, kao što su "Balkan" i "Pit..i to je Amerika". Azra je iznevjerila jugoslavensku i svjetsku publiku jer je ovaj album bio orijentiran goth-metalom.

SvršetakUredi

Još nije sigurno zašto je ovo sranje od Jugoslavenske grupe propalo krajem 80-ih,ali postoji nagađanje da je Džony Branimir Štulić pronađen u krevetu skupa s frontmenom grupe Hladno Pivo,čije ime nećemo spomenuti. Tada se Džony povlači sa glazbene scene i odlazi daleko na jug,na Island i otada za njega nismo više čuli.